(Zdroj: Herminapress.cz ) 7x FOTO

Zdeněk Pohlreich: I přísný kuchař z televize má někdy hlad!

Jedním z důležitých hostů křestu knihy Prague Cuisine v restauraci La Bottega byl Zdeněk Pohlreich, který knize napsal předmluvu. Známý šéfkuchař si myslí, že my Češi na tom s dobrým jídlem nejsme tak špatně a máme, kam na něj jít.

Otázka je, zda si to chceme dopřát. „Jsem přesvědčený, že se u nás lidem servíruje velice slušný evropský standard. Největší překážka je, že hlavně ty starší generace mají zakódováno v hlavě, že jídlo má být levné. Dobré a relativně drahé jídlo je potom považované za něco snobského,“ myslí si Pohlreich a dodává, že tahle představa se musí odbourat.

Z knihy zahraničních gurmánů má radost. „Je to odvážný počin napsat knížku o restauracích, protože jsou strašně nestabilní. Restaurace přicházejí a odcházejí. Je dobře, že autoři nabídli pohled z venku, napsali to cizinci, nezatížení osobními kontakty. Nehraje si to na žádné hodnocení, kdo je nejlepší a kdo nejhorší. To je příjemné.“

 

Sám Zdeněk prý pražské podniky navštěvuje rád a je trochu nešťastný z toho, že kdekoli se objeví, očekává se od něj, že bude jídlo hodnotit. I přísný kuchař z televize má ale někdy normální hlad. „Když se jdu někam najíst, mám svá oblíbená místa. Neexperimentuju. Strašně rád se přijdu dobře najíst a nemám s tím žádný problém. V tu chvíli opravdu nic nehodnotím. Ani mi to nepřísluší. Když je všechno v pořádku, sním to a jdu,“ vysvětluje zažitý stereotyp Zdeněk.

Sledujte také Aplausin na twitter.com/aplausincz @aplausincz  a facebook.com/aplausin

28. 5. 2015 10:00 Autor: veko
Sipka
Stín
Stín

Stránka aplausin.cz využívá soubory cookies.
Setrvanim na tomto webu, udělujete souhlas k jejich užití.