Valérie Zawadská relaxuje u zavařování. Originální receptury sype z rukávu
Zdroj: herminapress

Valérie Zawadská relaxuje u zavařování. Originální receptury sype z rukávu

Vytvořeno dne 24.10.2022

Herečka Valérie Zawadská exceluje po boku Michaely Dolinové, Kateřiny Macháčkové, Zuzany Slavíkové a Veroniky Gajerové v komedii Nejstarší řemeslo. Málokdo ví, že tuto roli už jednou hrála. 

„Bylo to jen s jinými kolegyněmi, v jiné režii a v jiném divadelním spolku. Když mě Míša Dolinová oslovila, chtěla jsem jinou postavu. Zůstala mi ta samá a jsem ráda, protože od režiséra Petra Svojtky jsme přesně typově obsazené, to sedí,“ vyprávěla Valérie Zawadská v zákulisí Divadla Radka Brzobohatého, kde komedii Nejstarší řemeslo představily pražskému publiku.

Známá herečka svoji roli vzala i díky režisérovi Petrovi Svojtkovi. Okamžitě se jí vybavila její studia na DAMU. „Když jsem v roce 1979 nastupovala na DAMU, v prvním ročníku jsem měla pedagogy Toníčka Hardta a Petra Svojtku, otce našeho režiséra. Petr Svojtka ml. na to reagoval s humorem sobě vlastním, řekl: No, tak v tom budeme pokračovat. A pokračovali jsme.“

S hrou Nejstarší řemeslo křižuje parta hereček celou republikou. Valérie Zawadská přiznává, že je z toho občas unavená. A protože je jinak v důchodu, proto když nehraje, tráví čas na chalupě. Zahradničí a hlavně zavařuje a pak svými výrobky podaruje kolegyně v divadle.

„Strašně ráda zavařuji, a kdyby mi holky nevracely skleničky, už nemám do čeho. Mám plný špajz a jsem ráda, když mohu holkám něco přinést. Vždycky si vymyslím nějakou vychytávku. „Kilo rajčat, kilo jablek, svaříte, propasírujete, přidáte kilo cukru a pektin, uvaříte marmeládu, dáte si sklenic, pak to navíc zalejete lžičkou rumu a pak to rozdáváte jako meruňkovou marmeládu. Ona nejenže má takovou barvu, ale i tak chutná. Nelžu, zeptejte se holek v šatně.“

A pak ještě vycvičená herecká paměť Valérie Zawadské vysypala ještě jeden recept: „Jmenuje se to Nutela chudých. 1,2 vypeckovaných švestek se rozmixuje tyčovým mixérem, promíchá s kilem cukru a jedním vanilkovým cukrem a nechá se minimálně 12 hodin odležet v chladu. Pak se vaří 25 minut s 10 dkg kakaa a dá se do sklenic, nahoru lžička rumu nebo vodky. Jednou jsem neměla nic, tak jsem tam dala vaječný koňak. Taky je to dobré.“