Krutá sázka kuchařů Forejta a Punčocháře! Kdo prohraje, bude dost trpět!
Zdroj: TV Nova

Krutá sázka kuchařů Forejta a Punčocháře! Kdo prohraje, bude dost trpět!

Vytvořeno dne 20.09.2023

Souboj na talíři Jana Punčocháře a Přemka Forejta zavede na Vysočinu. Tam je přivítá zpěvák Matěj Ruppert, který kromě hudby miluje i skvělé jídlo a rád jezdí na místa, kde žili slavní muzikanti. Proto je vezme do rodného domu Gustava Mahlera, kde nyní je výtečná restaurace. Souboj na talíři přímo ze dvora budovy kousek od Humpolce, kde se narodil slavný český hudební skladatel.

„Já mám jídlo hrozně rád. Oba kuchaře dobře znám. S Přemkem se známe trošku víc a myslím, že jsme i přátelé. S Honzou jsem se párkrát viděl, když jsem byl v jeho restauraci. V Souboji na talíři se chci oběma mistrům dívat pod ruce a něco se přiučit,“ říká zpěvák Matěj Ruppert, proč přijal účinkování ve čtvrtém díle Souboje na talíři. Jeho hlavním úkolem bude Přemkovi a Honzovi zadat úkol a vymyslet sázku, o kterou se bude hrát.

Přemek Forejt a Jan Punčochář musí uvařit tafelspitz, vařené hovězí s houskovým křenem. Tedy pokrm, který Přemek Forejt nikdy v životě nejedl, ale Honza Punčochář ho má ve své restauraci U Matěje na jídelním lístku. Kdo souboj ve vaření prohraje, bude muset sníst extrémně pálivý chips.

Při přípravě tafelspitzu je potřeba dbát na uvaření hovězího masa. Když je tafelspitz měkký, vyjme se z vývaru. Poté se vývar použije na zadělání žemlového křenu. Přidá se smetana a k tomu se podává restovaný brambor. U restovaných brambor je nejdůležitější, aby byly křupavé, dochucené cibulkou. Pažitka navrch a jemně česneku.

Jan Punčochář udělá tafelspitz ve třech chodech: polévka, kvasnicové knedlíčky a slané palačinky. Začne silným vývarem, kde základem je kořenová zelenina, divoké koření, tafelspitz a morkové kosti. To vše se vaří zhruba dvě hodiny. Pak se začne věnovat přílohám, kterých připraví tři druhy. K tomu navíc tři druhy omáček…

Přemek Forejt ví, že v klasické verzi nemůže Honzu porazit, proto se rozhodne pro svou verzi nazvanou „tafel-phó“. Prvně nasolí a opepří květovou špičku a maso si zatáhne. Dá ji do hrne, zalije vodou a přidá mátu, badyán, skořici, hřebíček...

Souboj na talíři uvidí diváci TV Nova 20. září ve 21:35.

Video soubor

Zdroj: TV Nova